May 11-12, 2017

Retreat of the SFB project leaders at Kloster Malgarten, Bramsche. The group leaders focus in their two-day discussions on current and future projects on cellular microcompartment, support of new groups and perspectives. The picture shows all participants.

SFB 944 - Retreat in Kloster Malgarten May 2017

October 2016

The project P19 of the newly appointed professor in Ecology, Christian Kost, is funded by the DFG. The title of his project is "Regulation, structure, and function of interbacterial nanotubes”.

June 2016

Sabine Hunke leaves the SFB to take a position as academic coordinator at the SFB/TRR 109. The project P15 is continued by Michael Hensel and Katharina Miskiewicz with the focus on Cell-autonomous stress responses by intracellular Salmonella enterica as of January 2017.

July 2015

Guy Hanke leaves the SFB to take a position as a lecturer at Queen Mary College London. He remains affiliated with the SFB.

Nov 20, 2014

(Pressemitteilung) Großer Erfolg für die Osnabrücker Biologie: Die Deutsche Forschungsgemeinschaft (DFG) fördert den Sonderforschungsbereich (SFB) 944 »Physiologie und Dynamik zellulärer Mikrokompartimente« um weitere vier Jahre.

»Die DFG-Bewilligung beweist, daß die Universität Osnabrück leistungsstark und zu exzellenter Forschung in der Lage ist«, freut sich Universitätspräsident Prof. Dr. Wolfgang Lücke. Die Förderung beläuft sich über den Förderzeitraum von vier Jahren auf 8,5 Millionen Euro.

Im SFB 944 wird die Organisation von Proteinen und Lipiden im zellulären Verbund untersucht. »Wir versuchen herauszufinden, wie die jeweilige unmittelbare Umgebung eines Proteins die Funktionsweise einer ganzen Zelle und somit letztlich den gesamten Organismus beeinflussen kann«, erläutert der Sprecher des Sonderforschungsbereiches,  Prof. Dr. Christian Ungermann. »Von besonderem Interesse ist auch in der zweiten Antragsperiode die raum/zeitliche Veränderung von Proteinumgebungen („Mikrokompartimente“) und ihre Bedeutung für das (Über-)leben von Organismen.«

Eine derart komplexe Fragestellung erfordert ein umfangreiches zellbiologisches und biophysikalisches Methodenarsenal - von der Identifikation neuer Komponenten über ihre Verortung und Dynamik mittels hoch- und höchstauflösender Mikroskopie bis hin zur quantitativen Analyse der Wechselwirkungen.

Prof. Ungermann: »Ein entscheidender Vorteil unseres SFB liegt in der fachübergreifenden Zusammenarbeit von Arbeitsgruppen aus der Osnabrücker Biologie, Physik und Mathematik sowie zwei Arbeitsgruppen der Universität Münster.

»Die Förderung des Sonderforschungsbereiches belegt nicht nur die hervorragende Kooperation der Osnabrücker Biologen untereinander, sondern auch mit anderen Wissenschaftlern über die Grenzen ihres Faches hinaus«, so Universitätspräsident Lücke.

April 26, 2013

On April 25, 2013, the "Wissenschaftsrat" (Scientific Board, Germany) has   agreed on funding of a new research building named "Center of Cellular   Nanoanalytics Osnabrück" (CellNanOs). Within the CellNanOs novel approaches   to analyze cellular microcompartments will be developed by an   interdisciplinary team from biology, chemistry, physics, mathematics and   cognitive sciences. The application team was headed by the vice-chair of the SFB, Jacob Piehler (Biophysics), with support of Michael Hensel (Microbiology) and Christian Ungermann (Biochemistry).

The main research topics of the CellNanOs will include the development of   new nanomaterials to trace proteins and lipids, advanced microscopy   techniques for imaging beyond the diffraction limit, qualitative and   quantitative analytics of interactions within microcompartments, and   computational techniques to analyze, model and simulate cellular interactions. The CellNanOs will be built next to the Biology Department. The 20 Mio Euro investment costs will include 3.5 Mio Euro in new infrastructure.

For further information, please contact:
e-mail: piehler@uos.de

January 2013

In 2012, several SFB-members agreed to write minireviews to develop and   sharpen the concept of cellular microcompartmentation. The reviews, now   published with support of Biological Chemistry, cover the general function   of cellular microcompartments (Holthuis and Ungermann), microcompartments in   bioenergetics (Hanke et al.), microcompartments at the plasma membrane   (Merzendorfer and Heinisch), redox-regulated microcompartments (Zachgo et   al.), and microcompartments in cellular physiology (Paululat and Brandt). A   review on methods on the visualization of dynamic microcompartments will   follow soon (Piehler et al.).

All minireviews were coordinated by Roland Brandt together with Heinz-Jürgen Steinhoff, Johann Klare and Christian Ungermann (see editorial, Brandt et al.).

Overview of selected cellular microcompartments (from Holthuis and Ungermann)

Biol Chem 2013 Editorial.pdf
    Biol Chem 2013 Brandt.pdf